Co je to viskóza?

Viskóza je vlákno, které se vyrábí podobně jako některá syntetická vlákna, avšak surovinou pro jeho výrobu je nám všem dobře známá celulóza. Celulóza pro výrobu viskózy se získává převážně ze dřeva nebo odpadu při zpracování bavlny, ale také například z bambusu nebo jiných rostlinných materiálů. Vlastnostmi je podobná přírodním vláknům jako právě bavlna, len nebo konopí, ale bývá jemnější, odolnější a velmi vzdušná. Látky z viskózy jsou celosvětově rozšířené a jsou využívány především k výrobě dámských oděvů jako jsou letní šaty, lehké letní sukně a třeba také velmi oblíbené tuurecké kalhoty či harémky nebo aladinky, ale i kalhoty s rovným střihem a lykrovým pasem nebo zavinovací kalhoty. Rovněž dámské halenky se velmi příjemně nosí.

My šijeme v Thajsku naše harémové kalhoty a dámské letní šaty či dlouhé letní sukně z látek z thajské viskózy nebo tzv. rayonu. Je to vlastně synonymum pro viskózu a kolem přesné specifikace jsou často nejasnosti. Látky z thajské viskózy jsou velmi příjemné na tělo a působí chladivým dojmem. Na těle pěkně splývají. Materiál je odolný a nedělají se na něm žmolky tak jako třeba na bavlně. Dá se velmi dobře potisknout různými překrásnými vzory přičemž barvy jsou trvanlivé. Šaty z viskózy se nijak nenatahují, materiál je pevný a je tkaný, na druhou stranu se díky svojí lehkosti přizpůsobí křivkám těla a nedělá žádné boule. Kalhoty z viskózy i dlouhé letní sukně z viskózy jsou velmi vzdušné a výborně se nosí v letních měsících. 

Viskózový materiál je nejlepší prát ručně nebo v pračce na krátký program a pokud možno bez přidávání výrazně agresivních pracích prostředků. Po vyprání šaty z viskózy výrazně neždímejte až do mrtě a nemačkejte, prostě je vyvěste a šaty Vám v polostínu na vzduchu rychle uschnou.

Zapomněl jsem ještě ja jeden velice oblíbený produkt z viskóízy, a to jsou plážové šátky neboli pasrea, v Indonésii, odkud je dovážíme, se těmto viskózovým šátkům říká sarongy. Jsou to velké šátky či pruhy viskózové látky na obou střižených koncích s třásněmi. Jsou výbornými společníky na pláži, můžete si z nich uvázat šaty nebo sukni na plavky v okamžiku.