Plážový šátek neboli pareo, nedocenitelný při dovolené na pláži, ale jak se vyrábí?

Kdo by neznal plážové šátky či parea, široké pruhy vzdušné látky, které našly mnohostranné uplatnění u žen i mužů v rámci relaxace a plážové turistiky, ale i u tuzemských vodních nádrží a akvaparků. Dají se použít na řadu různých způsobů. Můžete si je dát pod sebe na plastové lehátko nebo plážový písek místo deky, aby jste si nepopálili kůži o sluncem nahřátý materiál. Můžete je použít jako osušku. Ženy se do plážových šátků mohou obléci na řadu způsobů, můžou si z šátku uvázat lehké jednoduché šaty nebo krátkou či dlouhou sukni na plavky, třeba jen pro krátkou cestu do obchůdku. Sukně využijí v parném dni i muži. Z plážového šátku si vyrobíte provizorní vak, ve kterém si dopravíte vše potřebné s sebou na pláž. K různým možnostem využití přispějí i spony k plážovým šátkům, které působí i estetickým dojmem. No a v neposlední řadě můžete šátek použít v zimním období kolem krku či přes hlavu, ano, v létě chladí, v zimě hřeje.

My v Kenavi.cz se věnujeme dovozu plážových šátků již celou řadu let a dokonce jimi zásobujeme některé obchůdky. Plážové šátky necháváme vyrábět v Indonésii. V Asii pojem plážový šátek nebo pareo není příliš zavedený, tomuto pruhu látky se obecně říká sarong. Sarongy jsou vyráběny převážně z lehkého a vzdušného materiálu rayon, je to vlastně viskózová směs, která se vyrábí chemickou cestou z rostlinných materiálů a co se týče pevnosti, lehkosti, trvanlivosti a rychlosti prosychání je nedostižná. Navíc na kůži působí v horkém prostředí příjemným chladivým pocitem.

Každý sarong, tedy pruh látky dlouhý asi metr šedesát a široký asi metr, je na obou koncích roztřepený a vlákna jsou pomocí uzlíků svázaní do střapců.

Sarongy jsou v Indonésii vyráběny především tradičně na Jávě a Bali, a to ručním a manufakturním způsobem, nejedná se o miliónové produkce. K výrobě sarongů jsou používány různé techniky, několik z nich vám zde popíšeme:

Tzv. Block print – klasický potisk pomocí matrice o velikosti sarongu. Pro jednobarevný potisk postačí jedna matrice, pro vícearevné potisky se použije více matric po sobě, pomocí každé se nanese jedna barva.

Ruční malba – ručně malované sarongy barvami na textil patří k vrcholům, jsou také cenově nejdražší. Umělec přímo maluje obraz na pruh látky, každý umělec má svoje motivy, svůj styl, své oblíbené barvy. Maluje se většinou na bílou nebo světlou látku.

Taiday – to je klasická batika tak, jak se dělá i u nás. Na látku se různým způsobem nasypou barvy nebo se nanese koncentrovanější barevný vodní roztok, pak se šátek sváže podle toho, jaký ornament či výjev chceme nechat vzniknout a takto připravený šátek se ponoří do horké vodní lázně s další barvou, načež se barva nechá po určitou dobu působit, pak se vše důkladně vypere. Takto obarvené sarongy se mohou dále třeba opatřit jednobarevným potiskem nějakého motivu.

Vosková batika – tento styl je pro Indonésii velmi typický a oblíbený, na látku se nanese vrstva horkého vosku (nakreslí se nějaký ornament nebo se může nanést vosk potiskem), následně se látka obarví. A pokud chceme mít vícebarevnou batiku, tak můžeme nanést další vrstvu a opět vznikající sarong obarvit jinou barvou. Nebo dokonce dvěma barvami, takto nám vznikne jakýsi barevný melír. Nakonec se vosk rozpustí v horké vodě a barva se zafixuje.

Mimo tyto možnosti jsou tu ještě další způsoby výroby sarongů, většinou komplikovanější a nákladnější. My osobně necháváme sarongy vyrábět pomocí těchto čtyř odvědčených metod. Poté, když jsou na plážových šátcích upraveny boční okraje uvázáním uzlíků, se vše důkladně poskládá a vyrobené sarongy putují do obchodů nebo jsou přepravními společnostmi dopraveny zákazníkům.

Jak už jsem výše zmínil, je možné sarongy opatřit sponami a zvýšit tak možnosti využití a kombinace s trochou estetiky. My necháváme vyrábět spony k sarongům z přírodního materiálu – ze skořápek kokosových ořechů, které se dají opracovat do různých tvarů.

Sarongy jsou velmi populární a žádané zboží. My patříme k největším dodavatelům plážových šátků u nás v ČR. Prodáváme sarongy jak pro koncové zákazníky, tak fungujeme i jako velkoobchod. Protože jsme prakticky všechny kusy sarongů pro letošní sezónu vyprodali, aktuálně řešíme velkou dodávku na příští sezónu, letošní zimní období v to počítaje. Celou věc komplikuje omezená přeprava a nárůst cen v dopravě až o 400 procent, ale nějak to zvládneme. Aktuální nabídku můžete prověřit zde: https://www.kenavi.cz/kategorie/sarongy-plazove-satky-a-parea-z-indonesie/