Nové zboží a situace kolem koronaviru, pohled do dvou zemí, kde vyrábíme

Milí přátelé, dovolte mi za KENAVI se s Vámi podělit o několik postřehů, jak situace kolem koronaviru graduje v zemích kde pracujeme na výrobě nových kousků pro Vaše potěšení

Thajsko zaznamelalo první případy nakažení koronavirem již vdruhé půli ledna. Velké procento thajců začalo okamžitě a bez vládního nařízení nosit roušky, z obchodů zmizely desinfekce. Život jako takový ovšem běžel dál, až na to že již tak tíživou situaci způsobenou dražšími vstupy do výroby a vysokou hodnotou thajského bathu zhoršilo odstavení čínských turistů, ekonomicky významné skupiny přispívající do thajského rozpočtu. Po dlouhou dobu se oficiální čísla nakažených držela v zemi velmi nízko. Pravděpodobně to souviselo s nízkou testovaností potenciálně nakažených. Nejednou jsem se setkal s tím, že mi dotázaná a zjevně nemocná osoba na dotaz ke koronaviru odpověděla, že se jedná pouze o chřipku.Samotní obyvatelé Thajska se nákazy poměrně značně bojí a poté, co se v Jihovýchodní Asii spustila panika (která začala vlastně na Filipínách šíleným a bezhlavým uzavřením Manily bez ohledu na zahraniční turisty i místní obyvatele – a to by bylo na celý další článek), se i sami od sebe začali uzavírat do svých domovů a veřejná místa se vyprázdnila. Samozřejmě i zde byla v rámci asijské akce ihned vydána opatření, kompletní uzavření Bangkoku se ale zatím nekoná. Výroba však utichla. Život se zastavil. Je zajímavé, že větší množství nakažených se objevilo právě až v poslední době, kdy se začala řešit opatření (stejný stav i Filipíny). Osobně se domnívám, že se infekce průběžně šířila, jen lidé nebyli testováni.

Nepál je rovněž kapitola sa ma pro sebe. Je to poměrně malá země ležící mezi dvěma giganty, Indií a Čínou. Zdravotní systém v zemi není rozhodně dostatečný, kvalitní péče je v soukromých nemocnicích pro ty, kteří si to mohou dovolit, tedy anamnéza Covid19 by mohla velmi rychle ochromit celou zemi a způsobit ztáty nedozírné. Nicméně po dlouhou dobu do Nepálu z Číny i Indie proudili další a další turisté, na riziko nehledě. Do dnešního dne ale bylo evidováno pouze pět nakažených, což je vzhledem k tomu, že přímo v Kathmandu již žije početná čínská komunita a čínani nyní patří k nejfrekventovanějším návštěvníkům. Opět to zřejmě souvisí s naprosto nedostatečným testováním nemocných, kteří se spíše praveděpodobně zkryjí před světem do svých obydlí. Setkal jsem se s osvědčeným lékem na koronavirus, zaručeně prý pomáhá vývar z česneku. Prý na doporučení nějakého čínského lékaře. V tuto chvíli je Nepál ve stavu karantény na 21 dní. Byly pozastaveny lety a letiště funguje pouze v krizovém režimu, doprava, v horách uvízli zahraniční turisté. Většina nepálců vidí tento krok jako správný a věří, že za tu dobu riziko nákazy v Nepálu pomine. Na ulici tedy nesmí být lidé, kteří nemají opravdu důvod se tam pohybovat. Plicie komunikace hlídá a případné neuposlechnivší osoby zatýká svérázným způsobem – chytá je do jakýchsi kleští na dlouhé tyči a odváží do věznic, kde si provinilci odpykají měsíc v trestu. Tik kteří mohli, odjeli na venkov. Práce ustala. Pro místní drobný průmysl, či spíše řemeslo, řekněme, to bude mít nyní před sezónou devastující následky.

Mohu říci, že v tuto chvíli máme většinu textilního sortimentu pro letošní sezónu zajištěnu. Jedna dodávka nám zůstala v Nepálu, pevně věřím, že se situace brzy uklidní a vše se postupně a zčásti rozběhne tak, aby svět mohl fungovat a rozumně dýchat. Již nyní jsme na eshop navedli celou řadu novinek pro léto 2020, takže je z čeho vybírat. Všem našim zákazníkům děkujeme, že nás v tom nenecháte a my v tom nenecháme naše řemeslníky. A přátelé, nakupujte i v malých obchůdcích a krámcích po celé ČR, jakmile je bude možno otevřít, pokud máte tu možnost. Ti prodejci, kteří i tak bojují časro o přežití v konkurenci s gigantickými firmami a portály přeprodávajícími ohromná kvanta zboží, chtějí jen svobodně dýchat, nebýt závislí na systému a pracovat v tom, co je baví. Potřebují Vás, děkujeme..a držte se :-)

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací